Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kérdés a Védőnőhöz:
Nemrég tudtam meg, hogy kisbabát várok, érdeklődnék, hogy terhesség alatt milyen ételeket ne fogyasszak, ami esetleg ártalmas lehet a magzatra nézve?

Védőnő válaszol:
Először is szívből gratulálok !
A legfontosabb, hogy nem ez az ideje a fogyókúrának!
Egyébként az éhező kismamák gyermekei a kutatások szerint sokkal hajlamosabbak az elhízásra is. Az ideális testsúly-növekedés általában – magasságtól és alkattól függően – 8-12 kg körül van minimum. Ne aggódj, majd ha itt az ideje, vissza fogod fogyni! Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, fehér húsokat, halakat, igyál tejet, zöld teát vagy ásványvizet.
Étkezz változatosan! A következő ásványi anyagokat és vitaminokat feltétlenül megfelelő mennyiségben kell pótolnod ebben az időszakban:
- kalcium: (normál mennyiség duplája szükséges): tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia, spenót, kelkáposzta
- vas: (nagyon sokan küszködnek vashiánnyal!): hús, belsőségek, szardínia, bab, borsó, lencse, spenót, kesudió, krumpli, napraforgómag, tojás
- cink: hüvelyesek, hús, tojás
- jód: hal, só, kagyló, brokkoli, spenót, zabpehely, mandula, zöldborsó, banán, tojássárgája
- folsav: (általában a magzatvédő vitaminok is tartalmazzák, vagy az orvos írja fel, de természetes formájában persze még jobb): spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, karfiol, füge, citrom, narancs, kivi, banán
- és persze minden vitamin fontos!

Étkezési tiltólista
● Bár a zöldségfélék és a gyümölcsök minden formája ajánlott, mégis figyelj arra, hogy még alaposabban mosd illetve tisztítsd meg őket. Különösen ügyelj a nem hámozandó és a leveles zöldségekre.
A káposzta-félék és a hüvelyesek általában puffasztanak, ezekből csak óvatosan egyél. Ha az első főzővizet leöntöd a zöldségről, az segíthet, cserébe viszont a tápanyagok egy részét is kiöntöd.
● Figyelj oda a tojás megtisztítására. Várandósság alatt a nyers tojás, vagy az ebből készült ételek fogyasztása tilos.
A finomított cukrokat minden formában kerüld, pláne, ha nem szeretnél terhességi cukorbetegséget, vagy nagyon sokat hízni. A mesterséges édesítők sem tesznek jót, ha a teát ízesíted, mézzel vagy nyers nádcukorral tedd.
● Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely túlzott mennyiségben ártalmas lehet a magzat fejlődésére.
Tilos nyers vagy nem jól átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzéseket okozhatnak. Figyelj a tárolásra és az előkészítésre is - például olyan vágódeszkán ne vágj gyümölcsöt, ahol előtte húst aprítottál.
A génmódosított élelmiszereket ne vásárold, és kerüld a szója-termékeket is – ezek a leggyakrabban tartalmaznak génmódosított részeket. A szójatej fogyasztása bizonyos vizsgálatok szerint hormonális problémákat okozhat a magzatnál.
Óvatosan az allergizáló zöldségekkel és gyümölcsökkel, élelmiszerekkel (eper, lencse, méz, kagyló, mogyoró)  – még ha nem is vagy allergiás, sok esetben épp a terhesség idején lesz egyik vagy másik élelmiszerre érzékeny a kismama.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása