Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 

 

 

Az iskolakezdés időszakában, vagyis hatéves kor tájékán jelentkezik a legtöbb látásprobléma a gyerekeknél, de érdemes a kicsiket már a harmadik születésnapjuk után évente elvinni ellenőrzésre.
A gyerekek ritkán jelzik, hogy nem látnak élesen, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen elvigyük őket szemészeti kontrollra. A miópia általában 8 és 12 éves kor között jelenik meg. Mivel gyermekkorban a szem tovább nő, a rövidlátás majdnem mindig 20 éves kor előtt alakul ki.

A kisgyermek jól álcázza

A kisebb fokú rövidlátást nehéz felismerni. A gyermek a lakáson belül jól tájékozódik, játékaival kiválóan játszik és „még a morzsát is felszedi a földről”. Hát persze, ugyanis közelre lát jól. A szabadban szüleit messziről megismeri, megmutatja a repülőt is. Ennek az az oka, hogy a pici gyermek remekül felhasználja minden érzékét a látás kiegészítésére: a szülőt felismeri a mozgásáról, a repülőt a hangjáról...Gyakran a szülők el sem hiszik a rövidlátás tényét.

Az óvodás gyermeknél már könnyebben kiderül a rövidlátás. Ha mesét néz a tévében, odaül a TV elé és meg sem lehet kérni, hogy nézze messzebbről. Ha nagyobb fokú a rövidlátás, akkor szóvá is teszi, hogy nem látja, amit mutatnak neki a távolban, és ilyenkor hunyorog.

Az iskolás gyermek hamar észreveszi, hogy nem látja jól a táblát a hátsó padból. Sokaknak azonban nem válik nyilvánvalóvá, mert fokozatosan romlik a látásuk és inkább előbbre ülnek az osztályban, otthon pedig sokan közülük nem jelzik ezt a problémát (bár a figyelmes szülő a korábbiakban leírt jelekből észreveszi). Többen azért nem szólnak, mert nem szeretnének szemüveget hordani.

Kik a „veszélyeztetett” csoportba tartozó gyermekek, és mely tünetek esetén indokolt a mielőbbi vizsgálat? Akiknél:
- a családban volt szemészeti eltérés (tompalátás, kancsalság, fiatalkori szemüvegviselés),
- az édesanya a terhesség alatt valamilyen fertőző betegségen (rubeola, toxoplasma) esett át,
-a koraszülöttek,
- akik újszülött korban súlyos fertőzésen estek át.
- ha a szülő kancsalságot észlel, hiszen a kancsalság elsősorban nem kozmetikai probléma. A valódi kancsalság minden életkorban kóros, hátterében akár daganat, gyulladás, fejlődési rendellenesség stb. is húzódhat.
- ha a gyermek pupillája nem fekete, hanem rendellenes „fehéres” fényű,
- ha a gyermek szemgolyója lényegesen kisebbnek vagy nagyobbnak látszik,
- ha a gyermek 3 hónapos kor után sem figyel a fényre vagy ismerős arcokra,
- ha a szem a gyermekorvos által adott kezelés (szemcsepp, kenőcs) használatát követően is piros „izgatott”, váladékos.

A gyermekkorban előforduló leggyakoribb szemészeti eltérést a fénytörési hibák okozzák. Fénytörési hiba húzódhat meg a gyakori fejfájás, „hunyorgás”, elhúzódó,- visszatérő szemgyulladás mögött. Gyakran azonban „csak” a szem nézővonalában beállt változás (kancsalság) hívja fel a figyelmet a fénytörési hibára.

Mikor kezdődik a rövidlátás?

A rövidlátás bármely életkorban kezdődhet, de a legjellemzőbb erre a kisiskolás kor. A rövidlátás leggyakrabban öröklött eltérés, tehát genetikailag meghatározott. Rövidlátó szülők gyermekei gyakran lesznek rövidlátók. A szélesebb családban előforduló rövidlátás is öröklődhet.

Mikor kezdjük a rövidlátás kezelését?

A rövidlátás kezelését akkor kell elkezdeni, amikor észleljük. Egészen pici babáknál azért fontos a kezelés elkezdése, mert ennek hiányában nem tud kifejlődni megfelelő látás.

Forrás: szuloklapja.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása