Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kérdés a Védőnőhöz:
Természetes dolog a kívánósság a terhesség alatt vagy csak egy ürügy?

Védőnő válaszol:
Mondják: amikor valamilyen ételt kívánunk a terhesség alatt, az azt jelenti, hogy a szervezetnek szüksége van arra a bizonyos tápanyagra, amit az adott étel tartalmaz. Ez nem feltétlenül igaz. Sok nő szenved vashiányban a terhesség alatt, mégis kevesen kívánják a spenótot. Ugyanakkor gyakran szinte „megőrül” egy fél bödön fagylaltért, pedig a kóros cukorhiány nem jellemző probléma. Nincs tehát közvetlen ok-okozati összefüggés a tápanyaghiány és a sóvárgás tárgya között, mégis van tudományos magyarázat, ahogyan egészséges megoldás is. Ha a szervezetben hiány van valamilyen mikrotápanyagból, akkor annak tüneteként jelenik meg a „kívánós” állapot, egy kissé csalóka módon. Például a C-vitamin hiánya miatt általában az édességeket kívánjuk, a nyomelemek hiánya gyakran a csokoládé utáni vágyban jelentkezik, és nem tűnő szomj vagy jégkocka utáni sóvárgás – természetesen megfelelően hidratált szervezet esetében – a vashiány tünete lehet.
A legfontosabb az, hogy ha ránk tör valamilyen étel utáni vágy, mértékkel és elgondolkodva kezeljük a helyzetet. Először meg kell vizsgálni, hogy a terhesség előtt is jelentkezett-e ezzel a bizonyos étellel kapcsolatban a sóvárgás. Például a látványpékség előtt elsétálva könnyen érezheti magát úgy az ember, hogy nagy baj lesz, ha most rögtön nem kerülhet a pocakjába tíz deka kis csokis croissant. Nos, a csokis croissantnak nincs olyan molekulája, ami bármiben is elősegítené a terhességét… Viszont ebből le lehet vonni azt a következtetést, hogy C-vitamin pótlásra van szükség, de gyorsan. Abban az esetben, ha egy gyorséttermi hamburger a vágya tárgya, már más lehet a helyzet: fehérje kell a szervezetnek. Tehát a kívánósság
 teljesen természetes! A szervezet küld ilyen módon jelet arra, h. milyen tápanyagra van szüksége! Persze ez a kívánósság nem mindenkinél és nem mindig jelentkezik,de fontos jelzés, figyelni kell rá.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása