Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kérdés a Védőnőhöz:
25 hete terhes vagyok, hamarosan itt a nyár, ezért az lenne a kérdésem, hogy terhesség alatt lehet-e szoláriumozni és napozni?

Védőnő válaszol:
Mivel eddig még részletes felmérés a szolárium hatásáról terhesség alatt tudomásom szerint nem készült, a választ általános szempontok alapján lehet megadni. A szolárium UV-A sugarakat tartalmaz – ami természetesen a napfényben is megtalálható -, csak sokkal magasabb arányban. Az UV-A sugarak sokkal mélyebbre hatolnak a bőrben, mint az UV-B sugarak, de a magzatot így sem érik el számottevő mennyiségben. Ezek alapján az óvatos szoláriumozásnak nem feltétlenül lehet káros hatása a magzatra nézve. Egészen más helyzet, ha valaki túl sokáig marad a szoláriumban és leégeti a bőrét. Néhány adat és tapaztalat: 1) az ultraibolya sugarak csökkentik a rendelkezésre álló folsav mennyiségét, ezért némi pótlás hasznos lehet. Sok folsav található a zöld növényekben (brokkoli, borsó, bab, káposzta, spenót), de pl a narancsban es banánban is. 2) Az arcbőr foltos barnulására hajlamosakon a szoláriumozás és napozás fokozza a tüneteket – terhesség alatt az ilyen hajlam amúgy is fokozódik. 3) Terhesség alatt sokan észlelik, hogy könnyebben leég a bőrük ultraibolya sugarak hatására. 4) Fokozottan kell ügyelni a kiszáradás megelőzésére (megfelelő folyadékfogyasztás, pl szénsavmentes ásványvíz formájában). 5) Terhesség alatt valamivel könnyebben alakul ki melanoma, bőrgyógyászati szűrővizsgálat („anyajegy szűrés”) hasznos lehet a terhesség alatt.
Tehát normál határokon belül nem tiltott a szoláriumozás és napozás sem. Persze a napozás esetében nem délben és nem órákon keresztül a túlhevülésig. Illetve megfelelő védőkrémek használatával!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása