Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hogyan szoktassuk le a kisgyermeket a pelenkáról? Mikor lesz érett a szobatisztaságra? Mikor kezdhetjük el a bilire szoktatást?


Amikor kisgyermekes szülõk beszélgetnek egymás közt, egyebek mellett hamar elõkerül a szobatisztaság kérdésköre: ki mikor/hogyan szoktatta bilire vagy vécére a csemetéjét. Bár sok fórumon, számtalanszor írtak már errõl, úgy tûnik, a téma örök és kimeríthetetlen.

Mikor kezdhetõ el a szobatisztaságra szoktatás?

Anyáink idejében általában azon nyomban elkezdték a bilire szoktatást, mihelyt a gyermek megtanult járni. Korunk szakértõi elég tág életkori határok közé teszik a szobatisztaság kialakulását. Másfél éves kortól három-három és fél éves korig bármikor létrejöhet a záróizmok feletti kontroll képessége, sõt esetenként még ennél kicsit késõbbre is tolódhat anélkül, hogy ez problémát jelezne. A szobatisztává válás ideje, ritmusa nagy egyéni eltéréseket mutat, mivel egy érési folyamat eredménye – és ez független a gyermek értelmi képességétõl.

Szabad-e erõltetni a szobatisztaságot?
Való igaz, hogy ha rendszeres idõközönként ráültetnek egy gyereket a bilire, korán ki lehet alakítani nála egyfajta reflexet, de ez nem valódi szobatisztaság. Csak akkor mondhatjuk, hogy egy gyerek birtokában van ennek a készségnek, ha a sürgetõ inger megjelenésekor képes azt jelezni, illetve ha vissza tudja tartani a késztetést addig, amíg eljut a bilihez, és kihámozza magát a ruhájából. (Ez utóbbihoz azért még sokáig elkél egy kis szülõi segítség.) Bizony ez igen komoly teljesítmény egy kisgyermek részérõl, és egyáltalán nem könnyû eljutni idáig.

Hogyan hagyjuk el a pelenkát lépésrõl lépésre?
Még mielõtt bármit is elkezdenénk, mutassuk meg gyerekünknek a bilit. Mondjuk el, mire való, és hagyjuk ott például a fürdõszobában. Ha szeretné kipróbálni, engedjük, hogy ráüljön. Erre remek alkalom kínálkozik fürdetéskor vagy pelenkacserénél. Fontos, hogy semmit se siettessünk, erõltessünk! Ha szerencsénk van, véletlenül is belekerülhet a bilibe a produktum, és ez beindíthatja a folyamatot. 
A gyakori ráültetés azonban egyáltalán nem segít, hiszen ettõl a gyerek nem fogja megérteni az összefüggést az inger és a bili használata között. Ehelyett inkább próbáljuk kérdéssel, javaslattal finoman biztatni õt akkor, amikor úgy látjuk-gondoljuk, hogy éppen itt az ideje az „elengedésnek”.

Van olyan gyerek, aki egyáltalán nem bilizik, de a vécére szívesen ráül, hiszen a felnõttek, nagyobb testvérek példája vonzó a számára.

A nyári idõszak ideálisabb a leszoktatásra
Nyáron, meleg idõben kedvezõ alkalom kínálkozik a gyakorlásra kinn, a szabadban. Ilyenkor könnyebb megszabadulni a ruháktól, és a természet lágy ölén szívesebben elengedik magukat azok is, akik még idegenkednek a bilitõl/vécétõl. Az így szerzett sikerélmény átlendítheti õket a kezdeti nehézségeken.

Jó ötlet-e dicsérni, szabad-e megszidni?
A szobatisztaság stabil kialakulása többnyire hosszú hónapokat vesz igénybe; ez alatt sok türelemre, odafigyelésre, megértésre és támogatásra van szükség. A folyamat siettetése, teljesítményközpontú értékelése, jutalom, büntetés alkalmazása kifejezetten káros, és komoly lelki gondok forrása lehet a gyerek számára! 
Tulajdonképpen az a legjobb hozzáállás a felnõttek részérõl, ha az egészbõl nem csinálnak túl nagy ügyet. Nem kell a taps, „fanfárok” és egyéb jutalom a „teljesítmény” után. Elég egy egyszerû dicséret, ha minden rendben ment. Ha pedig „baleset” történik, kerüljük a megszidást, a hangos bosszankodást, hiszen a gyereknek épp elég kellemetlen önmagában az a tény is, hogy kudarcot vallott. Ráadásul fizikailag is kényelmetlen számára, ha a nadrágjába becsúszik valami, szükségtelen és káros ezt tovább tetézni bármivel.

Mikor vegyük le a pelenkát a gyermekünkrõl?
Csak akkor érdemes felfüggeszteni a pelenka használatát, ha legalább egy héten keresztül szárazon vesszük le esténként azt, amit reggel feladtunk. Ilyenkor fontos, hogy elõre megbeszéljük a gyermekünkkel, valahogy ilyenformán: „Látom, milyen ügyesen használod már a bilit, egész héten száraz maradt a pelenkád. Ha te is úgy gondolod, megpróbálkozhatnánk a bugyival.” És ami a legfontosabb: merjünk visszalépni, ha úgy tûnik, túl korai volt a pelenka elhagyása. Ha többször elõfordul „baleset”, minden gond nélkül adjuk vissza rá, és várjuk ki újra az egyhetes száraz idõtartamot, mielõtt újra kísérleteznénk.

Beszéljük meg a gyermekkel is!
Természetesen minden változtatást elõzetesen beszéljünk meg a gyerekkel, hadd dönthessen õ abban, hogy mikor látja elérkezettnek az idõt. Elõfordul az is, hogy a gyerek tiltakozik a pelenka ellen, pedig még nem elég stabil a készség. Ilyenkor érdemes meggyõzni õt arról, hogy neki is jobb lesz, ha újra pelenkát kap addig, amíg muszáj.

Éjszakai szobatisztaság
Az éjszakai ágytisztaság a többségnél kicsit késõbb alakul ki, mint a nappali szobatisztaság, ezért itt különösen fontos, hogy ne siessünk. Tartsunk ki a pelenka mellett addig, amíg teljesen feleslegessé nem válik!

Rácz Tímea, 
tanácsadó szakpszichológus  
Family magazin 2012/1. szám
A cikk eredeti címe: Búcsú a pelenkától

Forrás: Szülõk Lapja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eniko Eni 2015.08.06. 22:33:11

Az én kis fiam 8 éves es nem tudom leszoktatni a pelenkarol,mit tegyek???
süti beállítások módosítása